Футболният агент Жорже Мендеш бе уличен в злоупотреби в същия ден, когато бе отличен за най-добър мениджър на церемонията на Globe Soccer Awards.

Според разследване на Reuters, през 2016 година Мендеш заедно с китайския мултимилионер Гуо Гуанчанг са стартирали партньорство, създавайки фирма, целяща да развива кариерата на млади китайски играчи и междувременно да заобиколи забраната на УЕФА, ФИФА и ФИФПро трети страни да притежават трансферните права на футболисти.

За да реализират плана си, Мендеш и партньорът му предвидили създаването на мрежа от клубове и футболни академии, които да купуват и продават играчи, а човекът в основата на тези сделки, щял да бъде самият португалец. В последствие целта били последващи продажби. С помощта на топ агента този бизнес можел да генерира сериозни печалби, а по този начин да се ощетят по-малките клубове.

Както е известно, забраната трансферните права да се притежават от трети страни цели именно пресичане на вредните практики да се ощетяват малките клубове, които до преди години не можеха да получат полагащия им се дял от продажбата на своите таланти. Именно по такава схема през 2014 година компанията на Мендеш придобива 40 процента от трансферните права на младия, тогава 17-годишен Диого Хота от Пакос де Ферейра, заплащайки едва 35 000 евро.

Две години по-късно звездата на Хота изгрява по-осезаемо и той попада в полезрението на Атлетико Мадрид, който плаща 6.4 милиона евро за него. Само от тази сделка фирмата на Мендеш е на печалба, равняваща се на 2.5 милиона евро.  

От Reuters потърсили Мендеш и партньора му за коментар, но те отказали да говорят по темата.