Отборът на Уелс постигна исторически успех срещу Хърватия в квалификация за UEFA EURO 2024. “Драконите” се наложиха с 2:1 в Кардиф, като по този начин те запазиха шансовете си за класиране на финалите догодина в Германия. Това е първата победа на Уелс над Хърватия в цялата им история.

В герой за домакините се превърна Хари Уилсън, който вкара и двата гола за победителите, докато почетното попадение за „шахматистите” бе дело на Марио Пашалич.

С успеха си днес Уелс измести от втората позиция в група D именно тима на Хърватия. Двата отбора имат по десет точки след изиграването на шест мача до този момент. Лидер е тимът на Турция с шестнадесет точки, спечелени след седем мача.

Gulliver/GettyImages
27 снимки

Двубоят започна много силно за домакините. „Драконите” опитаха да се настанят трайно в половината на своя противник и с няколко разбърквания в наказателното поле на Хърватия, успяха да създадат суматоха пред Ливакович.

В 12-ата минута домакините организираха образцова многоходова атака, която завърши с удар на Хари Уилсън, който обаче бе блокиран от бранител на хърватите.  

Петър Муса също имаше възможност да обстрелва вратата на Уелс при първото по интересно нападение от страна на „шахматистите”. Ударът му с глава обаче мина доста далеч от целта.

В 23-ата минута домакините стигнаха до пряк свободен удар след великолепна атака, която бе спряна от Вида. Защитникът на гостите спря Хари Уилсън с нарушение пред дъгата на наказателното поле. С изпълнението се нагърби потърпевшият Уилсън, който стреля много технично, но Ливакович със сетни усилия успя да избие в ъглов удар.  

Точно след половин час игра Уелс стигна до нова страхотна възможност да открие резултата. Хари Уилсън бе изведен с дълъг пас по левия фланг, крилото овладя и с пета върна към Нико Уилямс. Левият бек на „драконите” пое топката, напредна към наказателното поле и с мощен шут максимално затрудни стража на гостите, който в крайна сметка се справи и отклони топката в нов корнер.

Втората част започна по отличен начин за домакините. „Драконите” успяха да вземат преднина в резултата само две минути след подновяването на играта след почивката. Дани Уорд изрита силно напред топката, която не бе отиграна по най-добрия начин от играч на Хърватия в центъра на терена. Тя попадна в Бруукс, който видя спринтиращия в предни позиция Хари Уилсън и му подаде. Крилото на домакините надбяга преследващия го бранител на „шахматистите” и с премерен удар покрай вратаря откри.

Това обаче не бе всичко от юношата на Ливърпул. Хари Уилсън матира за втори път защитата на гостите с красив гол в 60-ата минута. След поредната атака на домакините отляво, топката бе центрирана в наказателното поле, където отбраната на гостите не успя да изчисти добре. Вместо това топката попадна в резервата Даниел Джеймс, който овладя отляво и отново я прати в пеналта, където Хари Уилсън бе оставен абсолютно сам и с глава насочи топката в далечния ъгъл на вратата за 2:0.

Самият Дан Джейсм имаше възможност да реши всичко в срещата в 68-ата минута. Той бе изведен отляво, напредна много добре и след като се справи с опеката  на Брозович, стреля много технично, но покрай десния страничен стълб.

След втория гол на домакините, футболистите на Златко Далич се хвърлиха във вихрени атаки. Гостите стигнаха до няколко корнера пред Дани Уорд, като при единия от тях принудиха домакините да сгрешат фатално. След центрирането от корнера Бруукс игра с глава, но доста неубедително и топката попадна в Пашалич на далечната греда, а той от близка дистанция успя да я насочи в мрежата за 2:1 в полза на „драконите”.

FT • УЕЛС – ХЪРВАТИЯ 2:1

1:0 Уилсън 47', 2:0 Уилсън 60', 2:1 Пашалич 75

Стадион: „Кардиф”

Рефер: Давиде Маса, Италия

Уелс: 12 Уорд, 14 Робъртс, 6 Рондон, 5 Мефам, 4 Дейвис, 17 Джеймс, 8 Уилсън, 16 Ампаду, 3 Н.Уилямс, 7 Бруукс, 13 Муур

Селекционер: Роб Пейдж

Хърватия: 1 Ливакович, 22 Ярунович, 21 Вида, 4 Гвардиол, 3 Баришич, 10 Модрич, 11 Брозович, 8 Ковачич, 7 Майер, 14 Брекало, 18 Муса

Селекционер: Златко Далич