УЕФА беше принудена да спре плановете си за реинтегриране на отборите на Русия до 17 години в своите състезания, след като широко разпространената опозиция ги направи неизпълними.

Изненадващото решение да се приемат младши отбори и да се сложи край на пълната забрана за руските страни, наложена след незаконното нахлуване на страната в Украйна през февруари 2022 г., дойде след гласуването на 26 септември. Среща на изпълнителния комитет на УЕФА в Нион във вторник трябваше да обсъди отново въпроса, като преди това имаше предложения, че може да бъде поставен на ново гласуване, но темата беше оттеглена, след като ръководният орган призна, че усилията му са стигнали до задънена улица.

„Точката от дневния ред беше оттеглена, тъй като не беше намерено техническо решение, което да позволи на руските отбори да играят“, обявиха от УЕФА. Футболната централа проучи дали играчите под 17 години на Русия, които играят без национално знаме или екипировка, могат да влязат в квалификационните фази тази есен за своите младежки турнири за мъже и жени. Но предложението беше много непопулярно и най-малко 12 от 55-те федерации-членки заявиха, че техните отбори няма да играят срещу руски представители.

Последиците от решението на УЕФА да приеме обратно Русия накара един от нейните вицепрезиденти, Карл-Ерик Нилсон, да напусне ролята си на председател на Шведската спортна конфедерация миналата седмица, след като стана ясно, че е гласувал в подкрепа. Швеция, която ще бъде домакин на финалите на шампионата на УЕФА за жени до 17 години през 2024 г., беше сред онези, които твърдо се противопоставиха на участието на Русия на международната сцена и каза, че няма да позволи тяхното присъствие, ако се класират.

Английската футболна асоциация също отказа да позволи на националните отбори да се състезават срещу Русия. Говорейки след като комисията подпечата съвместната кандидатура на Обединеното кралство и Република Ирландия за домакинство на Евро 2028, главният изпълнителен директор на ФА Марк Булингам каза: „Ние се изразихме невероятно ясно по отношение на Русия. Това не се е променило. Те не са намерили техническо решение, така че от нашето разбиране нищо не се е променило".

Въпреки че всички опити за приемане на руски отбори вече са спрени, засега няма отмяна на решението от миналия месец и първоначалното гласуване технически остава в сила. Това означава, че УЕФА все още може да приеме тяхното участие в бъдещи младежки турнири, ако бъде намерено решение, въпреки че перспективите за това изглеждат слаби, докато войната в Украйна продължава.