УЕФА остави вратички за това някои местни шампионати да бъдат прекратени без последствия за федерациите. Пред известно време президентът на Европейската футболна централа Александър Чеферин предупреди, че прекратяването на първенствата могат да доведат до проблеми на местните асоциации.

Коментарът му дойде, след като стана ясно, че Белгийската футболна федерация е взела решение за преустановяването на шампионата заради пандемията от коронавирус.

Във вторник се проведе нов конферентен разговор между страните членки на УЕФА, който имаше за цел разглеждането на „Различни варианти за календара” и завършването на сезон 2019/2020.

След предишната подобна среща от УЕФА предупредиха федерациите, че ако местните шампионати бъдат прекратени по тяхно усмотрение, то те рискуват да нямат представители в следващото издание на европейските клубни турнири. След днешните разговори обаче, ръководителите на европейския футбол допуснаха и такъв вариант.

„Имаше сериозни препоръки да бъдат завършени първенствата и турнирите за купите на съответните страни, но в някои специални случаи, ако бъде прекратено някое първенство, може да се направи компромис, след като бъде изготвен календарът за европейските турнири”, се казва в съобщението от УЕФА.

Повече подробности по темата ще бъдат дадени в четвъртък, когато предстои среща на Изпълнителния комитет на централата.