Европейската футболна централа (УЕФА) обмисля да разшири Европейското първенство до 32 отбора след проведени разговори с държавите-членки, пише „Daily Mail“. Управителният орган на европейския футбол очаква новата промяна да стане факт за турнира през 2028 година, когато първенството трябва да се проведе в Обединеното кралство и Ирландия .

УЕФА вече увеличи броя на участниците в надпреварата от 16 на 24 отбора за първенството през 2016 година във Франция. Но сега от централата искат да участват не по-малко от 32 от нейните 55 държави-членки преди края на десетилетието.

Тепърва обаче ще бъде създадена работна група и ще бъде извършено проучване за реализацията на този идея, но изданието пише, че плановете имат голям шанс да се осъществят. Според източник на изданието обаче Асоциацията на професионалните футболисти на Англия се противопоставя на тези промени. Оттам смятат, че увеличаването на броя на отборите на континенталния шампионат ще доведе до влошаване на качеството на турнира.

Други източници разкриват, че вече са се провели консултации със заинтересовани страни от целия континент и планът е промяната да се внесе след шест години. Въпреки че ще участват повече държави, все още не е ясно дали това ще означава повече мачове на самия турнир, като се обсъждат редица опции.