Селекционерът на белгийския национален отбор по футбол Доменико Тедеско заяви, че е щял да има специално преживяване, ако тимът му е запазил преднината си от 2:1 срещу Англия на стадион Уембли снощи. Но въпреки изравнителния гол на Джуд Белингам в 5-ата минута на добавеното време, той не се оплаква.

Два гола на Юри Тилеманс, разделени от точно изпълнена дузпа на Айвън Тони за Англия – всичко това преди почивката, можеха да дадат и победа на гостите. Но англичаните, които дoминираха в огромна част от второто полувреме, стигнаха до крайното 2:2 и се спасиха от втора поредна загуба.

"Само още пет секунди и щеше да е много специално постижение за нас! Дaже фантастично! Мисля, че Англия беше наистина силна, създадоха много, много положения. Имахме усещането от самото начало, че искат да спечелят втория мач тук след като загубиха от Бразилия в събота. Ето защо смятам, че резултатът е добър в края на този мач", заяви още селекционерът на Белгия.

Въпреки че не успяха да спечелят за първи път след пет загуби и едно равенство в предишните си шест гостувания, "Червените дяволи" увеличават серията си при италиано-германския си треньор на 12 срещи. И подобно на противниците си, вероятно ще прибавят много повече качество към тима си от този мач, отколкото от нулевото равенство с Република Ирландия в събота.

"Тяхната скорост и игра с едно докосване са невероятни! Не е никак лесно срещу тях. Имат класа на всеки пост. Но в първите 15 минути ние си вкарахме нашия гол, който исках, а също така създадохме и някои други добри ситуации. През по-голямата част от второто полувреме контролирахме събитията в защита, но не е никак лесно да ги спираш във всичките 90 минути. Така че крайното 2:2, дори и с попадение в последния възможен миг, е реално", описа той силните страни на противника.

А след това говори и за своя отбор: "Имахме повече пространство, отколкото срещу Ирландия. Същото се отнася и за Юри Тилеманс", отговори Тедеско на въпрос защо неговият голмайстор на "Уембли" е изглеждал като завършен играч, докато няколко дни по-рано е изпитвал сериозни трудности срещу доста по-слаб противник. Самият Тилеманс е добре познат на британските журналисти, тъй като на клубно ниво играе за Астън Вила. "Получаваш това срещу отбор, който винаги иска да играе. Контраатаката автоматично е оръжие и мисля, че можем да нараним отборите с това – но Англия има същото оръжие".

Попитан дали е недоволен от нещо, младият специалист прибави: "Трябваше да започнем мача със същата интензивност в защита, която видяхте през второто полувреме. Сега аз и помощниците ми започваме по-важната част от работата си за Евро 2024. Сега искам да синтезираме и прецизираме всичката информация, която се събра по време на този лагер с двата мача".

"За нас най-важното е всички да са здрави и във форма преди Евро 2024. Тази вечер срещу Англия не пуснахме Кевин де Бройне. Някои други наши основни играчи също не бяха в най-доброто си състояние. Фокусирани сме срещу първия ни мач на Европейските финали срещу Словакия, а вече знаем, че ще играем и с Украйна. Но всичко това е в период на подготовка и ще вървим напред стъпка по стъпка, обясни още селекционерът на Белгия, за когото надеждите са за по-добри резултати от предшественика си Роберто Мартинес./ БТА