Международната футболна асоциация (ФИФА) рискува здравето на играчите с организирането на Световна клубна купа с участието на 32 отбора. Това мнение изрази Съюзът на професионалните футболисти (ФИФПРО), цитиран от ДПА.

Тази седмица федерацията обяви намеренията си за смяна на настоящия формат на Световната клубна купа, за която ежегодно спорят седем отбора. Предложението среща подкрепата на Съвета на ФИФА и турнирът най-вероятно ще бъде провеждан в разширен вариант на всеки четири години.

ФИФА също така обяви, че турнирът ще има и вариант за дами.

"Във ФИФПРО посрещнахме с изненада решението на Съвета на ФИФА относно промените в календарите за мъже и жени, тъй като те могат да носят сериозни последствия за играчите", пишат от ФИФПРО, цитирани от ДПА.

"Въпреки че през миналата седмица се споразумяхме с ФИФА да водим съвместни разговори за ревизия на международния календар преди Конгреса през март 2023, тези решения бяха взети без консултация с играчите. Нито бяхме запознати, нито сме се съгласявали на подобно нещо.

"Нашето мнение е, че новият формат на мъжката и женската Световна клубна купа ще затрупа допълнително футболния календар и ще натовари допълнително играчите. Тези планове са съставени без голямо внимание към здравето и правата им".

Автор: Ивайло Георгиев / БТА