Звездата на Пари Сен Жермен – Неймар, ще бъде изправен пред съда следващата седмица по обвинения в измама и корупция заради трансфера му в Барселона през 2013-а година от бразилския Сантос. Бразилската инвестиционна фирма „DIS“ пък настоява футболистът да бъде осъден на пет години затвор.

Обвиняемите в процеса, който се води от испанските прокурори, включват Неймар, родителите му, Барселона и неговите бивши президенти Хосеп Мария Бартомеу и Сандро Росел, както и Сантос и бившия му президент Одилио Родригес.

„DIS“ притежаваше 40% от правата на Неймар, когато той все още играеше в Сантос. Инвестиционната фирма сега твърди, че е била ощетена от преминаването на бразилеца в Барселона, защото истинската стойност на сделката е била сериозно редуцирана. „DIS“ придоби 40% от правата върху Неймар, когато той беше на 17 години за сумата от 2 милиона евро.

Самият Неймар вече отрече, че има някаква легитимност на иска на „DIS“, но той загуби обжалването във Върховния съд на Испания през 2017-а година. Бразилската фирма също така иска в затвора да бъдат пратени още Росел, така и за Бартомеу и да платят глоба в размер на 149 милиона евро.

Испанските прокурори пък искат две години затвор за Неймар, глоба от 10 милиона евро и пет години затвор за Росел плюс глоба от 8,4 милиона евро за Барселона.

От каталунският клуб вече обявиха, че по време на трансфера на Неймар трансферната сума е била 57,1 милиона евро, 40 милиона от които са били платени на семейството на Неймар. След това „DIS“ получи 40% дял от останалите 17,1 милиона евро, които бяха платени на Сантос.

24 снимки

„Правата на Неймар не са продадени на предложилия най-висока цена. Имаше клубове, които предлагаха до 60 милиона евро“, каза адвокатът на „DIS“ Пауло Насър на пресконференция в Барселона в четвъртък.

В изявление на Бакър МакКензи, който е един от адвокатите, които представляват семейството на Неймар, твърди, че испанските съдилища „нямат юрисдикция да преследват семейството на Неймар и тяхната компания „N&N“, тъй като действията са извършени от бразилски граждани извън испанска територия. Отбелязва се също, че предполагаемите престъпления не са наказуеми в Бразилия.

В изявлението се споменава също, че Неймар и семейството му са обвинени в „корупция между частни лица“, което се отнася за „конкуренция на продукти и услуги между компании“, като се посочва, че самият Неймар „не е услуга или стока“.

Съдът в Барселона, където ще се проведе процесът, иска футболистът на Пари Сен Жермен да се яви лично в понеделник, но не е ясно дали той ще бъде помолен да остане за цялото изслушване, което може да продължи две седмици.

Неймар и родителите му, Росел и Бартомеу ще дадат своите показания следващия петък.