Легендарният български футболист Христо Стоичков представи официалната си биография „Историята“, написана в съавторство с Владимир Памуков, пред стотици представители на българската общност в Чикаго. Срещите бяха много специални за Камата, защото в американския град преди 25 години България отбеляза първата си победа на световни първенства.

Програмата на Стоичков започна още от сутринта на 4 май, когато футболистът изнесе специална лекция на децата от „Малко българско училище“. Звездата говори пред учениците за усилията и работата, които стоят зад успеха му. Разказа за футболните си години и за сегашното си амплоа на журналист в телевизионния гигант „Унивижън“.

Христо Стоичков изнесе лекция на децата в Чикаго

„Когато през 1994 ми връчиха тази топка в Париж, тя не беше само за Христо Стоичков, защото сам човек не може да постигне нищо. Това е един трофей за България, това е и ваш трофей, защото без подкрепата ви нямаше да ни има. Искам да ви благодаря от все сърце и всяко дете, което дойде тук, да докосне Златната топка – аз вярвам, че българин един ден пак ще спечели този трофей. Защото, когато преследваш мечтите си, те идват при теб“, сподели Стоичков.

Официалното представяне на книгата започна в 20:00 часа и за първи път бе във формат галавечеря с богата шоупрограма, с участието на Jersey Girls, фолклорния ансамбъл „Хоро“ и детската школа към център „Магура“ и DJ Matty. Сред официалните гости бяха видни спортни звезди като футболните национали от миналото Божидар Искренов и Цветан Йончев, ММА боецът Благой Иванов-Багата, бизнесменът Шефкет Чападжиев, както и семейството на Стоичков.

Легендарната осмица влезе в залата под звуците на We Are The Champions на Куийн и бе посрещнат от деца, облечени в различни футболни екипи - на всички отбори, от които Камата е бил част през дългата си кариера. Една от големите изненади на вечерта беше посещението на съотборниците на Камата от американския отбор Чикаго Файър.

Срещата продължи до ранни зори на следващия ден, но Христо Стоичков отново удържа на думата си – всички гости получиха възможност да се снимат с него и Златната топка и да получат автограф.

Биографията на Камата „Христо Стоичков. Историята“ достигна рекордния тираж - 50 000, а запитванията за срещи и представяния от цял свят продължават. Книгата се превърна в най-продаваната биография в България през 2018 година, а очакванията на издателство „Софтпрес“ са тя да е сред най-успешните и през тази година.