В извънредни ситуации футболът също може да играе своята роля. По-конкретно в в Южна Америка, където бързото навлизане на коронавируса повишава нивото на мобилизация, футболът се активизира, за да се опита да се справи със спешната ситуация за здравето на населението.

Най-конкретните отговори идват от Аржентина и Бразилия, където многобройни клубове, до момента са 14, предоставят своите спортни бази и стадиони на разположение на националната здравна система. Структурите на някои от клубовете могат да бъдат идеални за бързото създаване на клиники и центрове за оказване на първа помощ в случай на нужда.

Морумби

източник: getty images

В момента заразените с COVID-19 в Бразилия са над 600, тези в Аржентина 100, а в Чили над 200. Всеки момент може да настъпи срив на здравните системи в страните и трябва незабавно да се реагира.

Клубовете, които вече предоставиха на разположение съораженията си на здравните власти са Бока Хуниорс, Сан Лоренсо, Нюелс Олд Бойс, Сантос, Коринтианс, Сао Паоло и други.

По този начин „Ла Бомбонера“ и „Морумби“ могат да се превърнат в огромни болници в случай, че броят на заразените се увеличи.