Бордът на Шотландската футболна асоциация (ШФА) спря провеждането на първенствата, които са под нейна юрисдикция до второ нареждане. Това се отнася както за професионалните лиги, така и за аматьорите, юношите и играещите на любителско ниво.

В резултат на това решение, Шотландската Висша лига обявиха отлагането на мачовете, които по програма трябваше да се изиграят през уикенда и в следващата седмица. Първите два мача, които се отменят, са днешните Мадъруел- Абърдийн от Висшата лига и Куин ъф дъ Саут - Еър Юнайтед от Лига Чемпиъншип.

Шотландската централа и ръководството на Професионалната лига поддържат тесен контакт със съответните органи, за да следят промените в ситуацията на местно и на Европейско ниво. Също така в Шотландия ще работят ежедневно с информацията и ако се наложи, ще отложат още мачове в следващи периоди.

"Днешното решение е в интерес на общественото здраве, но това означава равна грижа за здравето на играчите, съдиите и хората, ангажирани с провеждането на срещите, се казва в изявление на изпълнителният директор на ФА Йън Максуел.

Футболната асоциация на Северна Ирландия (ИФА) също спря провеждането на мачове на всякакви нива до 4-и април с цел ограничаване на коронавируса, което означава спиране на състезанията за три седмици.

"Като отговор на реактиращата ситуация с вируса Covid-19 и след като изслуша мнението на партньорите в цялото футболно семейство, Бордът в Северна Ирландия реши да спре първенствата за три седмици, съобщиха от ИФА.

Абсолютно същият срок на спиране на първенството наложиха в Уелс- до 3-и април. Същото се отнася и за национална селекция, която трябваше да играе на 24-и март своя контролна среща.

"С новите 13 случая броят на заразените в Уелс с коронавирус е увеличен на 38. Нямаме право да рискуваме здравето на хората, се казва в прессъобщение на футболната централа на Уелс.