Небезизвестната бивша футболна националка на САЩ Хоуп Соло направи шокиращо разкритие относно предишния президент на ФИФА – Сеп Блатер. Американската вратарка заяви, че отстранения от футбола швейцарец е упражнил сексуално посегателство върху нея по време на церемонията по връчването на Златната топка за 2013 година.

Принципи: САЩ изхвърли суперзвездата Соло заради критики

Тогава двукратната олимпийска шампионка излезе на сцената, за да обяви сънародничката си Аби Уамбак като най-добрата футболистка за въпросната година. Съвсем ненадейно 36-годишната Соло направи разкритието пред португалското издание „Експресо”. Това се случи когато от медията помолиха вратарката да коментира наболялата тема със сексуалния тормоз в спорта.

Ето как изглежда въпросната част от разговора:

- Смяташ ли, че сме стигнали до точката, в която обществото ще промени гледището си към тези проблеми? Вярваш ли, че кутията на Пандора е била отворена? Всички знаят, че тези неща са се случвали години наред в модата, в спорта, в бизнеса, но никой не е говорил.

- Мен Сеп Блатер ме хвана за з****ка.

- Прощавай?

- Нали знаете кой е Сеп Блатер?

- Разбира се.

- Окей. Сеп Блатер ме хвана за з****ка. (Обръща се към своя ПР асистент, Мелинда Травис) Мога да говоря за това, нали? Случи се по време на церемонията за връчване на „Златната топка” преди година (всъщност точната дата е 13 януари 2014 г. – б.р.) точно преди да изляза на сцената… Тогава се считаше за нещо нормално.

Хоуп Соло може да бъде съдена за домашно насилие

Вестник „Гардиън” веднага потърси Блатер за коментар, а по-късно бившият управник на ФИФА нарече обвиненията на Соло „нелепи” в специално обръщение.