Един от най-големите голмайстори в историята на руския футбол - Артьом Дзюба е помолил да не бъде викан в националния отбор заради войната с Украйна, разкри селекционерът Валерий Карпин. Това обаче предизвика скандал в Русия, а депутат дори призова 33-годишния нападател да бъде изхвърлен отвсякъде.
 
Карпин обясни, че е говорил с Дзюба преди началото на тренировъчен лагер в Москва.
 
"Артьом ми каза, че иска да продължи да играе за националния отбор, но заради ситуацията в Украйна, където има много роднини, помоли да бъде извинен за предстоящия лагер", обясни Карпин.
 
"Политиката не е причина да не съм на лагер с  руския национален отбор. Става въпрос за семейни обстоятелства, но не бих искал да навлизам в подробности. През този период от време бих искал да прекарам време със семейството си. Струва ми се, че имаше неразбиране от страна на някои хора", заяви нападателят на Зенит.
 
Много хора обаче не приеха решението на Дзюба и го нападнаха. Депутатът Виталий Милонов бе сред най-активните. 
 
„Дзюба може да отиде да играе за украинския национален отбор. Виждам страх и послост, той предаде страната си. Ясно е, че не става дума за роднини. Трябва да го изхвърлят отвсякъде, да няма право да играе никъде. Той е истински негодник и предател", заяви гневният депутат.