Въпреки че мина време от финала на Шампионската лига в Париж, в Англия все още не могат да преживеят скандалите с феновете преди началния съдийски сигнал. Именно заради това на Острова поискаха оставката на президента на УЕФА - Александър Чеферин, обръщайки основно внимание на някои от длъжностите в европейската футболна централа. 

Публикуваме материала на един от основните редактори в "Дейли Мейл":

Желко Павлица е шеф по сигурността в УЕФА. За 14 месеца, откакто получи длъжността, той е председателствал три хаотични големи финала.

Финалът на Европейското първенство през 2021 г., в който хулигани се разбунтуваха и за късмет никой не загина. Финалът на Лига Европа през 2022 г., когато служителите на стадиона конфискуваха лекарства и вода в отвратителна жега, чешмите пресъхнаха, а на концесионните трибуни свършиха доставките и беше късмет, че никой не загина.

И финалът на Шампионска лига през 2022 г., когато феновете бяха смачкани, ограбени и обгазени и беше чист късмет, че никой не загина. Поне не можете да го наречете непоследователен. 

Gulliver/GettyImages
17 снимки

Абсолютен рекорд. Но Павлица не е просто некомпетентен. Той е некомпетентен близък приятел и сънародник на Александър Чеферин - президентът на УЕФА. 

Павлица бе външен служител по сигурността в УЕФА през 2014 г., но два месеца след като Чеферин стана президент, той получи роля на пълен работен ден - позиция, която не бе публично обявена.

Отново не бе оповестено на по-широката аудитория, когато през февруари 2021 г. той бе повишен на текущата си длъжност. Добра работа, ако стигнете до нея. И тъй като неговият кум е и президент на УЕФА, изглежда за Павлица не е сложно.

Все пак той не е сам. Словения се превърна в огнище на влияние, откакто Чеферин пое управлението. Например съдийството. От сезон 2016-17, първата пълна година начело с Чеферин, 12 различни съдии бяха назначени за големите клубни финали на УЕФА. Никой от Висшата лига, нито един от Белгия или Португалия, и по само един от Германия и Испания.

Но словенските съдии водеха три финала - повече от всяка друга нация. Финалите на Лига Европа през 2017 и 2022 г., финалът на Шампионска лига през 2019 г. — всички със словенски официални лица.

Какво съвпадение, че реферите, които станаха известни при Чеферин, са тези, които споделят неговата националност. И какво съвпадение, че най-добрият човек, който налага сигурността и осигурява безопасността на публиката на големите финали на УЕФА, е и негов добър приятел.

BGNES
13 снимки

Оставка. Това трябва да направи Павлица, Чеферин също. Този "дрийм тим" имаше своя шанс. И как точно местната полиция пуска хулиганите да вилнеят и позволява на стюардите да вземат глупави решения да отнемат бутилки с вода при влизане. Ако шефът на сигурността на УЕФА е до голяма степен безсилен, тогава какъв е смисълът от него? 

Павлица по-рано представи детайлен анализ на сигурността на мача в навечерието на мача, както и оценка на точките за достъп и инспекция на стадиона. Какъв бе отговорът му, когато го попитаха как полицията ще се справи с феновете при пристигането ив на "Стад дьо Франс"? Какво каза той, когато му казаха в Севиля, че водата и медицинските консумативи ще бъдат конфискувани?

Некомпетентност в изключителни мащаби. Дори един подобен пропуск би бил неприемлив, как все още изпълнява длъжността си след три такива? Всички можем да предположим отговора. 

Човекът, който е избран да разследва какво се е объркало в Париж, е д-р Тиаго Брандао Родригеш - член на португалсикя парламент и близък съюзник на Тиаго Кравейро, който пък е старши съветник на Чеферин в УЕФА. Ливърпул не е впечатлен. 

Разочаровани бяха и от Манчестър Сити, когато един от хората на УЕФА за финасовия феърплей, се оказа бивш главен изпълнителен директор на Ливърпул. Удивително е как се раздават тези работни места. Знаете ли, че зетят на Мишел Платини - Йохан Цвайг, композира оригиналния химн на Лига Европа? От всички композитори на света те избраха него. Фантастично. 

Все пак никой не загина. Не от композирането на Цвайг или словенското съдийство, а от прехвърлянето на разследващи задължения от приятел на приятел. Старомодното дружелюбие на УЕФА. Отвратително, но не смъртоносно. 

БГНЕС
74 снимки

Ще рискуваме ли четвърти провал на Павлица? Никой ли не мисли, че нещата отидоха твърде далеч? Къде са националните асоциации? Техните фенове са незщитени и третирани с презрение. Защо е цялото това мълчание? 

Автор: Мартин Самюел, "Дейли Мейл"