Украйна ще започне новия сезон в местното първенство независимо от продължаващата инвазия от страна на Русия, обяви спортният министър на страната.

„Украинското футболно първенство ще стартира на 23 август. Разбрахме се да изработим процедурата за организиране и провеждане на състезания при военно положение“, написа „Вадим Гуцайт“ по Фейсбук.

Клубовете от украинския футбол решиха през април да прекратят преждевременно изминалата кампания след спирането ѝ заради руската инвазия. Шахтьор Донецк водеше на Динамо Киев с две точки във висшия футболен ешелон, когато сезонът бе прекъснат, но първенството реши да не даде титлата на Шахтьор.

Министърът добави, че мачовете от новия сезон ще се играят на територията на Украйна, но без публика и със задължително наблюдение на всички правила за сигунорст.

„По време на въздушни акции, мачовете ще бъдат спирани, и футболистите, треньорите и щабовете трябва бързо да се покрият“, каза още Гуцайт.

По-голямата част от украинската футболна инфраструктура, като стадиони и тренировъчни игрища, бе разрушена от руски войски, и много чуждестранни играчи напуснаха украинските си отбори след изпращането на войски от Москва в страната на 24 февруари.

По-рано в понеделник, Шахтьор обяви раздялата със старши треньора си Роберто Де Дзерби по взаимно съгласие.