Президентът към Медицинския комитет на ФИФА Михел Дууг не вярва футболът да се завърне най-рано до 1-и септември. Някои първенства, включително Германия, може да се върнат по-рано, докато в Англия разработват „Рестарт на проекта”, като мачове ще могат да се играят без публика от юни.

Франция стана последната страна, която преустанови шампионата си, като по-рано това го стори и Нидерландия. Мнението на Дууг е такова, че е прекалено рано да се завърнат играчите в контакт един с друг, като така няма да се спазват мерките за социална дистанция и рестрикциите, които са били спазвани досега, ще станат безсмислени.

Михел Дууг

източник: Gulliver/GettyImages

„Светът не е готов за футбол. Надявам се това да се промени много бързо, но сега ни трябва спокойствие”, каза той пред Sky Sports News.

„Това е може би най-драматичната ситуация, в която живеем, от Втората Световна война насам. Не трябва да бъдем резки, а реалисти. Футбол може да се играе, ако може отново да има контакт. Той си е такъв спорт и не можеш да избегнеш контакт. Става въпрос за социална дистанция. Тестването е важна точка, но тогава ще трябва много тестове за много играчи. Ако един играч е позитивен, трябва да сложиш цялата група под карантина. Това решение ли е за нормална надпревара? Не".

Михел Дууг

източник: Gulliver/GettyImages

"Не става дума за парите, а за живот и смърт. Да играеш пък футбол с маска е абсурдно. Опитвали ли сте? Така няма да се избегне контакта с другите. Никой не знае различните държави дали са стигнали своя пик, защото е различно навсякъде. Решението трябва да се гледа всеки ден и да се направи адекватна програма за ваксинация”, каза още Михел Дууг.