Изпълнителният директор на Байерн Мюнхен Ян-Кристиан Дреезен и членът на борда на РБ Лайпциг Оливер Минцлаф бяха приети за членове на Борда на Европейската клубна асоциация (ЕКА) след гласуване днес.

Аксел Хелман, изпълнителен директор на Айнтрахт Франкфурт и шеф в Германската футболна лига (ГФЛ), получи поста на наблюдател в Борда. Фернандо Каро, който заема същата позиция в Байер Леверкузен и вече беше член на управата на организацията, сега получава ангажимента да представлява интересите на Бундеслигата. Дреезен заема мястото на Оливер Кан, който доскоро беше на ръководна позиция в Байерн Мюнхен, но беше отстранен, а с това губи и мястото си в Клубната асоциация.

Минцлаф пък наследи шефа на Борусия Дортмунд Ханс-Йоахим Вацке, който подаде оставка, за да влезе на работа в УЕФА и така да избегне конфликт на интереси. Минцлаф, който преди беше управляващ директор на клуба РБ Лайпциг, в момента е директор по футболните въпроси в консорциума-спонсор Ред Бул. В Борда влиза още едно ново лице – Фран Сориано от Манчестър Сити.

Президент на Европейската клубна асоциация си остава Насер Ал Хелайфи, който е шеф на френския гранд Пари Сен Жермен.

В последните години ЕКА, създадена през 2008-а година, придоби много сериозна мощ. Тя е асоцииран член на УЕФА и нейният президент по право има позиция на член на изпълнителния комитет на УЕФА. През 2021-а година те изиграха много важна роля в стопирането на т.нар проект Суперлига, доминиран от Ювентус и Реал Мадрид и в по-малка степен Барселона, целящ разцепването на европейския футбол с комерсиална насока. Също така ЕКА се превърна и в мотиватор на УЕФА за реформите в Шампионската лига, която от сезон 2024/2025 ще започне с 36 вместо с 32 отбора.

В момента близо 500 клуба от цяла Европа са членове на асоциацията, като от България са шест – два редовни и четири асоциирани. Редовни членове са Лудогорец и ЦСКА, а асоциирани Локомотив Пловдив, Ботев Пловдив, Левски и НСА в направлението женски футбол.