УЕФА облекчи временно правилата за финансов мониторинг на клубовете заради кризата, свързана с пандемията от коронавирус.

Футболният сезон в Европа беше прекъснат през март заради разпространението на Ковид-19.

Рестартът след дългата пауза, която за повече от водещите първенства продължи около три месеца, почти навсякъде е без публика, от което отборите губят стотици милиони евро потенциални приходи.

Това дава шанс и на Левски да успее да се разплати с текущите си задължения и да получи европейски лиценз, след като от футболната централа продължиха с месец до края на юли срока, в който клубовете, които ще участват в Европа, трябва да докажат че имат неуредени задължения по залтани, данъци, и осигуровки, както и по трансферите.

"Отчитаме, че ефектът от пандемията ще се отрази на финансите на клубовете през 2020 и 2021 година и затова предприехме мярка на облекчаване на правилата за финансов феърплей чрез въвеждане на специфични Ковид-19 регулации", обявиха от централата.

УЕФА посъветва националните федерации да затворят летния трансферен прозорец до 5 октомври, а не до традиционния 31 август.

Новата дата е ден преди крайния срок за потвърждаване на участието на отборите в груповата фаза на Шампионската лига и Лига Европа, която стартира от 20-22 октомври, което е с месец по-късно от обичайното.