Отборът на Сенегал е носителят на трофея от Купата на африканските нации! Тимът на Алиу Сисе повали Египет на финала след дузпи на стадион "Пол Бия" в столицата на Камерун Яунде. Садио Мане изпусна дузпа за Сенегал още в 7-а минута. Двата тима не се победиха след 120 минути футбол и в крайна сметка се стигна до 11-метрови наказателни удари, в които нервите на Сенегал се оказаха по-здрави. 

Час и половина преди началото на двубоя президентът на Камерун Пол Бия и първата дама Шантел пристигнаха на стадиона и под звуците на националния химн направиха обиколка около терена с отворена лимузина. След това те заеха местата си до президента на КАФ Патрис Мотсепе и на ФИФА Джани Инфантино.

15 снимки

Двубоят започна във вихрено темпо и още в третата минута Мане получи топката в наказателното поле, но не успя да преодолее бранител на съперника. Секунди по-късно Салиу Сис бе изпуснат от защитата на Египет. Той получи топката в наказателното поле и бе повален от Абделмонен, което доведе до дузпа за Сенегал.

Интересна ситуация се разигра преди наказателния удар. Капитанът на "фараоните" Мохамед Салах отиде да даде инструкции на вратаря Абу Габал как изпълнява съотборника му в Ливърпул Мане. Това накара Садио да се приближи и сякаш каза на стража, че ще бие в левия му ъгъл. Мане застана зад бялата точка и стреля силно в десния ъгъл, а вратарят отрази.

Постепенно темпото поспадна, а това се дължеше главно на по-организираната игра на египтяните. В 27-ата минута Мохамед Салах направи индивидуален пробив, но стреля слабо в ръцете на Едуар Менди. 

Три минути преди края на полувремето Салах отново опита да играе сам и стреля мощно, но Менди се справи и изби. В началото на второто полувреме Садио Мане получи шанс да стреля от пряк свободен удар, но не уцели вратата на Габал. 

Двата тима продължиха да бъдат изключително предпазливи, а при оставащи 20 минути до края възможността за грешка ставаше все по-малка. Махмут Трезеге засече с глава в 70-ата минута, но далеч от целта. 

БТА
15 снимки

Двата отбора така и не успяха да си отбележат гол в редовното време и се стигна до продължения. В тях Сенегал се активизира. В 92-ата минута Мане изведе Диенг, който стигна до топката, но стреля право във вратаря. Докато египтяните бавеха времето по всякакъв възможен начин, съперникът им опитваше да атакува. В 100-ата минута Абу Габал отново бе непреодоляем, като този път се справи с удар с глава на Диенг.

В крайна сметка победител не се излъчи и след продълженията, така че се пристъпи към дузпи. При тях първи трепна състезател на Египет - при изпълнението на втората дузпа. Състезател на Сенегал обаче последва лошия пример и изпусна следващия опит за своя тим. Това позволи на "фараоните" да изравнят за 2:2. Решителният момент дойде при четвъртите изпълнения. Пропускът отново дойде от играч на Египет - Мохамед Лашеен, а Садио Мане донесе дългоочаквания трофей за своята страна. 

Сенегал - Египет 0:0 (4:2 след дузпи)

Сенегал: Е. Менди, Сар, Кулибали, Диало, Сис, Куяте, Н. Менди, Сар, Гей, Мане, Диедиу

Египет: Габал, Ашур, Абделмонен, Хамди, Ел Фоту, Елнени, Ел Солея, Фахти, Мохамед, Салах, Мармуш;