Селекционерът на Хърватия Златко Далич разкри, че е отказал да гласува в знак на протест срещу предполагаемата липса на уважение към себе си и неговия отбор, който елиминира Бразилия, преди да загуби от Аржентина на полуфиналите на Световното първенство.

"Разочарован съм от отношението на ФИФА към хърватския национален отбор, защото твърдо твърдя, че въз основа на всичко, което постигнахме като национален отбор, заслужаваме повече уважение от главния ръководен орган на световния футбол, отколкото получихме", каза треньорът в изявление, публикувано от Хърватската футболна федерация.

Капитанът на Хърватия Лука Модрич, друг играч на Реал Мадрид, беше четвърти в гласуването. Модрич спечели наградата на ФИФА през 2018 г., когато неговият отбор стигна до финала на Световното първенство.

Далич, който се класира на трето място през 2018 г. в гласуването за наградата за най-добър треньор, посочи във вторник, че този път той е бил пропуснат в списъка с номинираните и че играчите му са пренебрегнати за други награди, включително за идеалния отбор.

"Наистина ли нямаше място за Матео Ковачич в този списък, въпреки че той спечели Световното клубно първенство с Челси и изигра брилянтно Световно първенство в Катар? Къде е името на Йошко Гвардиол? И дали Доминик Ливакович не заслужаваше да бъде един от петимата номинирани за най-добър вратар на ФИФА при мъжете след всичко, което направи в Катар?", запита Златко Далич.

Далич също така отбеляза, че треньорът на Мароко Уалид Реграги е бил номиниран за треньорската награда, спечелена от аржентинеца Лионел Скалони, въпреки че Хърватия победи този отбор в мача за третото място на Световното първенство и завърши наравно в мача от групата в Катар.

"Като взех всичко по-горе под внимание, реших да не участвам в процеса на гласуване за тазгодишните награди. Почувствах, че има липса на уважение към хърватския отбор", каза Далич.

При избора във всички категории при мъжете за FIFA The Best се взимаше предвид представянето на номинираните в периода между 8 август 2021 година и 18 декември 2022-ра.

ФИФА изготви първоначален списък от номинирани във всички категории. После да гласуват право получиха селекционерите на всички национални отбори, капитаните на националните тимове, по един журналист от страна, както и фенове, които можеха да сторят това свободно на сайта на ФИФА. На по-късен етап организаторите обявиха кои трима във всяка категория са получили най-много точки.