Времето за строги икономии във футбола идва. Пандемията причинена от коронавируса не пропусна и бюджета на клубовете, които сега за сериозно ощетени от това, че не може да има постъпления в тях от продажбата на телевизионни права, билети, абонаментни карти и маркетинг. Клубовете се опитват да оцелеят, като облекчат разходите за заплати на своите футболисти и служители. Експертите уверяват, че въздействието на пандемията може да бъде повратна точка за икономическия модел, който успя да стигне до трансфери на стойност 222 милиона евро, както бе случая с Неймар и до заплати в размер на 8,3 милиона на месец, колкото взима Лионел Меси в Барселона. В момента има информации, които предсказват, че икономическият балон на футбола ще се спука и ще заложи на ограничаване на трансферите и заплатите на играчите.

Ги дьо Либана, професор по икономика, е първият, който анализира този балон: „Целият футболен свят е уплашен и може да има пробив. На пазара ще има разумност, защото в момента няма финансови постъпления в клубовете. Може би нищо няма да е същото, както преди“.

Хайме Фортуньо, професор в EAE Business School, смята, че ще има сериозен спад на пазара, който може да се възстанови през следващите години: „Ще има спад, но той ще се върне. Това не е проблем на футбола като бизнес. Ще изчезне след година или две. Сега ще бъде трудно да видим големи трансфери и клубовете ще мислят за голем иинвестиции, въпреки че подпис с Мбапе или Неймар ви предлага страхотна възвращаемост. Това ще се отрази и на тези, които искат да продават играчи като Дембеле и Коутиньо“.

Карлес Мурило, президент на Испанското дружество за икономика на спорта, също залага на икономията за следващия пазар: „Балонът се раздува, докато търсенето се увеличава и футболът вече изтръгна златните яйца от кокошката. В живота тези ситуации ви карат да преосмислите нещата. Повече от един ще мисли да постави нещата в по-разумна икономическа среда. Не виждам, че ще е възможно да се плаща много за футболистите, с изключение на клубовете, които има много финансови резерви. Ще има девалвация на цените на играчите. Това би бил моментът за налагане на преходно ограничение на трансферите. Ограничете заплатите и трансферите. Въпреки че, в краткосрочен план това трябва да бъде шокова мярка“.

Сценарий, който би засегнал агентите, които взимат процент от трансферите на играчите. Хосе Антонио Мартин, изпълнителен директор на представителната агенция Bahia Internacional, залага на пътя: „Коронавирусът може да освежи футбола. Време е да потърсите смисъла, след като е създаден елит от 5-6 клуба срещу, които другите не могат да се състезават. Не може да им се отрече, че имат по-висок доход, но могат да ги принудят да харчат подобно на останалите. Все пак те биха имали превъзходство над другите, но не толкова неприлично, както е сега.“

Мануел Гарсия Кийон, друг от големите агенти на испанските футболисти, не споделя ограничаването на пазара:“Тази криза ще намали доходите и ще ограничи инвестициите в играчите. Но ограничаването на пазара няма юридическо покритие. В рамките на правни параметри всеки може да управлява, както сметне за добре и да реши какво може да инвестира. С по-малко доходи, ще има по-малко трансфери.“

Хорхе Ибарола, адвокат, също споделя тази позиция: „ФИФА трябва да отговаря за регулирането на тези тавани и ще бъде необходимо да провери дали тези мерки са в съответствие с европейските разпоредби относно икономическата свобода и движението на играчите. Ограничаването може да е в полза на големите. Играчите биха били по-лесни за закупуване с по-евтини трансфери, а мощните клубове биха могли да осигурят ограничения на заплатите за футболистите, докато малките не могат“.