Мениджърът на националния отбор на Англия по футбол Гарет Саутгейт похвали Букайо Сака за представянето му в европейската квалификация срещу Република Северна Македония на "Олд Трафорд" снощи.

Сака реализира първи хеттрик в кариерата си, въпреки проблемите с болки в ахилесите, а домакините разгромиха съперника със 7:0, записвайки четвърти пореден успех в група "С", в която водят в класирането с пълен актив от 12 точки.

Саутгейт смята, че 21-годишният нападател на Арсенал е показал, че вече е сред най-добрите в играта.

"Той е в елитния ешелон. Увидителното беше, че Букайо проби в Арсенал, когато отборът изпитваше трудности, но той се представяше на наистина високо ниво. След това, когато Арсенал заигра по-силно, той продължи да бъде ключов футболист. Това говори много за неговата психическа стабилност и за умение да се правя под напрежение. А обстановката в националния отбор е такава през цялото време. С него се работи изключително лесно", заяви мениджърът на островитяните.

След дългия сезон във Висшата лига, в който Арсенал завърши втори след шампиона Манчестър Сити, Сака можеше да пропусне мача заради контузията, но реши да играе.

"Радващо е да се види усмивката на лицето му, той е толкова популярен сред съотборниците си, толкова е скромен и работи изключително здраво", каза още Саутгейт.

Сака си партнираше в атаката с капитана Хари Кейн, който се разписа два пъти и продължи да увеличава рекорда си по голове с националния екип на 58, както и с Макркъс Рашфорд. Според мнозина това е най-добрата нападателна тройка на Англия от доста време.

"Във всеки един мач различни профили играчи са важни. А и никога не можем да бъдем сигурни, че ще всички ще бъдат на линия. Затова казах на момчетата на почивката да продължат да се забавляват, да останат мотивирани и да довършат мача по най-добрия начин", каза селекционерът на тима.

Северномакедонците удържаха до 27-ата минута, когато Хари Кейн откри, а до почивката домакините вече имаха класически аванс от 3:0.

"Не очаквахме срещата да се развие точно по такъв начин, защото нямахме основания да считаме, че съперникът ще има толкова големи трудности. Не предполагахме, че мачът ще протече с толкова голямо наше превъзходство. Със сигурност първите 20 минути не го показаха. Но играчите заслужават голямо уважение за всичко свършено през цялата седмица. Някои от тях дойдоха след 2-седмична почивка и имаше известен риск. Освежихме ги малко психологически, на практика трябваше да направим и нещо като мини предсезонна подготовка, но те отговориха по отличен начин на всичко", допълни Саутгейт.

Англия продължава кампанията в европейските квалификации на 9 септември срещу Украйна, който е втори в класирането с 6 точки и мач по-малко.