Селекционерът на Англия - Гарет Саутгейт, коментира потокът това лято на футболисти от Европа към Саудитска Арабия, както и реакцията на LGBTQ общността, защото това е страна, която има репутация на нетърпимост към тях.
 
Сред звездите, отправили се към Азия, е и доскорошният капитан на Ливърпул - Джордан Хендерсън, който подписа с Ал Етифак. Той е сред играчите, които винаги са подкрепяли с изказвания и действия на терена LGBTQ общността, носейки лента в цветовете на дъгата.
 
"Разбирам критиките и гнева на тази общност след трансфера на Джордан, но нещата са сложни. Първо, аз нямам намерение да съдя никого и никога не съм го правил. Второ - ако критикуваме него, какво да кажем за хората, които работят за десетките големи компании, притежавани от саудити - в Лондон, например? Или за играчите на Нюкасъл, където собствениците също са от Саудитска Арабия?!", каза Саутгейт пред Talksport.  
 
Според него Хендерсън е направил достатъчно, за да е ясна позицията му по въпроса с хомофобията, както и LGBTQ кампаниите. Това, че отива в страна, която има репутация на нетърпимост към тях, не означава, че е променил тази позиция.
 
"Да не говорим, че и разбиранията ни за това как точно са нещата в Саудитска Арабия по въпросите на човешките права, може и да са доста остарели", добави Саутгейт.