Звездата на Ливърпул Мохамед Салах, реализатор номер 1 на Африка във Висшата лига, повежда състава на Египет, който ще участва на Купата на Африка. Въпреки че официалната дата за освобождаване на играчи за присъединяване към техните национални отбори беше 27 декември, организаторите на турнира изместиха датата за 3 януари, което позволява на Салах да играе в ключовия сблъсък на Ливърпул с Челси тази неделя.

Въпреки това, полузащитникът Мохамед Магди, скорошен победител за Суперкупата на Африка с клуба от Кайро Ал Ахли, и крилото Мостафа Фатхи от египетския Замалек, бяха пренебрегнати от селекционера Карлош Кейрош за турнира в Камерун, който ще се проведе от 9 януари до 6 февруари. И двамата участваха в Арабската купа в Катар по-рано този месец.

Седемкратният шампион Египет, който за последно вдигна трофея през 2010, е сред фаворитите за короната и започва участието си в група D със сблъсък срещу Нигерия на 11 януари, преди да се изправи срещу Гвинея Бисау и Судан.

Съставът на „фараоните“:

вратари: Мохамед ел-Шенави, Мохамед Абу, Мохамед Собхи, Мохамед Гад

Защитници: Акрам Тафик, Омар Камал Абдел Вахед, Ахмед Хегази, Махмуд Хамди Ел Венш, Айман Ашраф, Ахмед Абу Ел Фотух, Мохамед Абд Ел Монеим, Махмуд Алаа

Полузащитници: Амър Ал Сулея, Хамди Фатхи, Емам Ашур, Абдалах Саид, Мохамед Елнени, Зизо, Моханад Лашийн

Нападатели: Омар Мармуш, Мохамед Шериф, Мостафа Мохамед, Мохамед Салах, Трезеге, Рамадан Собхи.