Изпълнителният комитет на Руския футболен съюз (РФС) взе решение да остави в сила и за следващия сезон състава на Висшата лига с 16 отбора. Въпреки изключването на руските отбори – национални и клубни, от международните състезания, календарът ще бъде запълнен по друг начин, а не с по-голяма Висша лига.

По този начин стана ясно, че форматът на първенството няма да се променя. Отборите ще изиграят 30 кръга в два полусезона.

Това означава, че от Висшата лига изпадат Рубин Казан и Арсенал Тула. Баражи за запазване на местата си ще играят Уфа – срещу Оренбург, който е 3-и във втора дивизия, и Химки с 4-ия от второто ниво СКА-Хабаровск. Първите мачове ще се играят утре на терените на отборите от по-ниската дивизия, а реваншите са на 29-и при домакинство на отборите от елита. Във Висшата лига влизат Торпедо Москва и Факел Воронеж, заемащи 1-о и 2-о място във ФНЛ-лигата.

За да бъде запълнена празнотата от международните мачове руската централа натовари комисия, която да създаде турнир за Купата на Лигата. От въпросната комисия се очаква точен график, както и предложение за намирането на спонсори, каквито за момента липсват. Крайният срок за изготвянето на програмата за този турнир е 15-и юли.

Както е известно, на 22-и март представителите на клубовете от Премиер лигата гласуваха за увеличаването на групата от 16 на 18 отбора и дори предложиха формула, според която последните два отбора не изпадат директно, а играят баражи с 3-ия и 4-ия. Но преди ден бившият президент на РФС Вячеслав Колосков заяви, че това предложение няма да мине и явно източникът му е бил достоверен.

Зенит Санкт Петербург стана шампион на Русия за четвърта поредна година, но няма да може да осребри титлата си в Европа заради санкциите срещу страната, започнала война с Украйна.