Руският футболен съюз може да влезе в Азиатската футболна конфедерация в случай на лишаване или спиране на членство в УЕФА, пишат руските медии.

В Русия очакват конгреса на ФИФА в Доха в четвъртък, като решенията от него може да окажат сериозно влияние върху бъдещето на руския футбол. 

На събранието на ФИФА  може да се повдигне въпросът за спиране на членството или изключване на Руския футболен съюз, като вариантите са два:

1. Дисквалификация за две години, едната от които може да е условна
2. Постоянно спиране на членството на РФС за неопределено време.

При вторият вариант на изключване от УЕФА е възможно Русия да поиска присъединяване към Азиатската конфедерация. 

Почетният президент на Руския футболен съюз (РФС) Вячеслав Колосков призна, че има голяма вероятност въпросът за Русия да бъде разгледан на предстоящия конгрес.

"Трябва да се подготвим за всички варианти при разглеждането на този въпрос. Всичко може да остане на нивото, което е сега - забрана за участие в състезания под егидата на ФИФА и УЕФА. Но може да има пълно изключение. Това е най-тежкият вариант, тъй като ще отнеме дълга процедура за повторно влизане. Разбира се, ще можем да оспорим решението в арбитражния съд, ако то не ни устройва. Няма основания за налагане на санкции. РФС не е нарушил никакви принципи", каза Колосков пред "Спорт експрес".