Докато се твърди, че повече от 230 000 души са присъствали на церемония в Сантос, за да се отбележи смъртта на величието на Пеле, няколко видни личности – включително настоящата звезда на "селесао" Неймар и бивши герои Зико, Ромарио, Роналдо, Кака и Роналдиньо, получиха критики за отсъствията им. Мауро Силва беше единственият член на отбора на Бразилия, спечелил Световното първенство през 1994 г., който присъства на изпращането на Пеле, докато известни имена от триумфа през 2002 г. не успяха да се появят и да отдадат почитта си, тъй като ковчегът на сънародник беше поставен на домашния стадион на Сантос за 24 часа.

"Дори и да бях в Бразилия, не съм сигурен дали бих отишъл на погребението, въпреки че знам, че Пеле беше най-добрият за всички времена. Не обичам да отдавам почит в този момент, не съм против всеки, който иска да го направи. Срещнах Пеле, имах няколко разговора с него и имах възможността да го почета приживе. Показвах своята привързаност и възхищение към него във всеки момент и той винаги ми благодареше за това.

Никой няма да промени уважението и възхищението, което имах и продължавам да изпитвам към него, въпреки че не отидох на изпращането му. Най-добрата почит е в живота и това направих и имам много чиста съвест", сподели Ривалдо.

"Животът е съставен от истински моменти и тези, които имах с Краля, в живота. За нещастие и с цялото ми съжаление, не можах да присъствам на изпращането на Пеле, аз съм на другия край на света, по работа. За съжаление, не успях. Това променя ли чувствата ми към Пеле или какво означава той за мен и футбола? Никога!

Това, което остава в сърцето ми, е Едсон, когото срещнах, когато ме повика да играя, когато започвах пътуването си в националния отбор, този, който беше в основата ми. Пеле, който ме вдъхнови и винаги е бил страхотният пример за мен. Този ден не обезсилва нашата история и не го прави по-малко важен за мен", обясни своето отсъствие Кафу.