Роналд Куман, който наследи Луис Ван Гаал на поста селекционер на националния отбор на Нидерландия по футбол от 1-ви януари, обясни в понеделник на пресконференция в Зейст, че ще бъде "много по-различен" от предшественика си в тактически план, съобщи АФП.

"Идеята е да се върнем към старата система с четирима защитници, а не с пет", каза 59-годишният специалист. Куман подписа договор до края на Световното първенство в САЩ, Канада и Мексико през 2026 година. Той не е сметнал за нужно да говори с Ван Гаал.

"Той беше непобеден 20 мача на поста си. Ще бъде чудесно и аз да мога да го направя, но искам да го направя по различен начин", каза новият селекционер. "По време на Световното първенство имаше немалко моменти, в които си казвах: "Това трябва да се промени!", добави той.

По време на Мондиала Ван Гаал не загуби нито един мач в редовното време, като Нидерландия бе елиминирана от бъдещия шампион Аржентина след изпълнение на дузпи.

Предизвикателството е голямо за Куман, за когото това ще бъде втори период начело на "лалетата", а целта му е да спечели Лигата на нациите, като се класира за финалната четворка, заедно с Испания, Италия и Хърватия.

"Гледах с особено око мачовете на Франция на Световното първенство. С пълното убеждение, че трябва да играем срещу тях със защита от четирима", каза още Роналд Куман, чийто отбор ще се изправи срещу "петлите" в квалификациите за Евро 2024.

 

БТА / Автор: Христо Бонински