Бившият бразилски национал и футболист на Барселона Дани Алвеш започна да излежава присъдата си от четири години и половина за изнасилване, след като беше осъден през февруари, въпреки че тази присъда предстои да бъде обжалвана. И държавният обвинител, и пострадалият обаче също обжалваха присъдата.

Според Relevo, прокуратурата, жертвата и двамата обвиняеми по делото, искат увеличаване на присъдата на Алвеш. 40-годишният получи тази продължителност на присъдата въз основа на факта, че е предоставил 150 000 евро обезщетение на жертвата, което съдията счете за смекчаващо вината обстоятелство и по този начин намали присъдата.

Минималната присъда за извършеното от Алвеш престъпление е четири години, а максималната – 20. Адвокатът на жертвата все още не е формализирал жалбата си, но държавата ще твърди, че 150 000 евро не отговарят на средствата на обвиняемия и като такива не трябва да се считат за смекчаващо вината обстоятелство. По същия начин Алвеш не е приел присъдата си (като се е признал за невинен) или не е показал съжаление, което означава, че не може да се счита за компенсация.

Междувременно защитата на Алвеш продължава да настоява за освобождаване под гаранция до приключване на процеса по обжалване и се опитват да намалят още повече присъдата с обжалването си. Досега той не е бил освободен, откакто се предаде в края на януари 2023-а година, тъй като се смяташе за риск от бягство в родината си Бразилия.

Ако съдът счете, че жертвата е била добре обезщетена, присъдата на Алвеш може да бъде намалена до само две години, над една година от които вече е изтърпяна и той да бъде освободен в началото на 2025-а година.