Съюзът на професионалните футболисти (ФИФПро) поиска наказанието на Луис Суарес да бъде намалено на изслушването на уругваеца пред Спортния арбитражен съд в Лозана. Според ФИФПро наказанието е прекомерно и Суарес е бил „публично охулен”, заради ухапването на Джорджо Киелини по време на мача между Уругвай и Италия на Световното първенство в Бразилия.

Изслушването на Луис Суарес в Лозана продължи няколко часа и се проведе при закрити врата. От Арбитражния съд обявиха, че решението най-вероятно ще бъде взето до няколко дни. Уругваецът напусна сградата на съда в Швейцария и също както при влизането отказа да говори пред събралите се журналисти. За сметка на това Суарес не подмина няколко деца, които го очакваха с топки за автограф.

От Лозана Луис Суарес се отправи обратно към Барселона.

От ФИФПро пък заявиха в специално становище, че санкциите са непропорционални спрямо деянието. „Възпитателната природа на санкцията, спомената от ФИФА, може да бъде осъществена и ако Суарес бъде задължен да се подложи на лечение. Това, че Луис  Суарес е хулен публично от инцидента досега е достатъчно наказание само по себе си”, се казва в част от изявлението.

ФИФПро добавя, че пострадалият Киелини също е призовал наказанието да бъде намалено.