Президентът на УЕФА Александър Чеферин предупреди клубовете от Топ първенствата, че ако завършат първенствата ще трябва да стартират от предварителните кръгове на евротурнирите. Словенецът посочи за пример протокола, който бе въведен в Бундеслигата, визирайки Серия А и Висшата лига.

Футболът се завръща днес в Германия, но Франция, Нидерландия и Белгия вече прекратиха своите шампионати и обявиха шампионите си за сезон 2019/20. Докато в Италия, Англия и Испания все още се водят спорове о какъв начин да бъде възобновено първенството.

„Никой не иска да бъде смятан за безотговорен. Организаторите на националните състезания работят по много сериозни и обмислени протоколи за сигурност, които ще трябва да се прилагат с абсолютна строгост“, заяви Чеферин пред „Кориере дело Спорт“.

„Няма нещо като нулев риск във всяка работна среда. Изпитвам голямо уважение към футболистите и треньорите от Серия А, така че не вярвам, че ще има бойкот“, добави още той.

Докато ситуацията в Серия А все още е изключително тежка, лидерът във Висшата лига Ливърпул се опасява, че сезонът може да се счита за нулев, въпреки огромното им предимство на върха.

„Всички спортни титли трябва да се спечелят въз основа на резултатите. Като отговорни лидери, трябва да гарантираме, че това ще бъде така, стига да съществува дори и най-малката възможност за използване на това решение. Има конкретен план и за завършване на евротурнирите. Мисля, че повечето от първенствата в Европа ще могат да завършат кампаниите си. Тези, които не го правят и това е техният избор, ще трябва да преминат през предварителните кръгове, ако искат да участват следващата година в състезанията на УЕФА“, заяви президентът.

„Чакаме датата да бъде потвърдена, но мога да гарантирам, че евротурнирите ще приключат през август. Националните лиги са отделни и те трябва самостоятелно да решат как да продължат. Както казах много пъти, мисля че поне 80% от шампионатите ще бъдат завършени“, каза Чеферин.