"Нашите футболистки спечелиха два пъти - веднъж на терена и втори път като дадоха урок на света, урок по равноправие между мъжете и жените". Това заяви премиерът на Испания Педро Санчес по повод кризата в испанския футбол след скандалната целувка на президента на Футболната федерация Луис Рубиалес и звездата на женския национален отбор Джени Ермосо.

След победата над Англия във финала на Световното първенство Рубиалес целуна Ермосо по устата без нейното съгласие, като последва поредица от обвинения между двамата и в крайна сметка съотборничките на Ермосо обявиха, че повече няма да играят за тима, докато Рубиалес е начело на Федерацията. "Испания е страна на феминизма, с жени, които са решили никога повече да не бъдат подчинени", допълни Санчес в изявлението си по темата.

В петък Рубиалес още веднъж настойчиво заяви, че ще се бори да изчисти името си и че целувката между него и Ермосо е била взаимна. В същото време правителството на Санчес поиска от Спортния административен съд да отстрани Рубиалес от поста му. Към момента Рубиалес е със спрени права от ФИФА за 90 дни, докато световната футболна централа провежда свое собствено разследване на инцидента.