Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис обяви, че асоциациите на организираните привърженици на футболните отбори ще бъдат затворени и само една официална асоциация ще остане отворена за всеки отбор, като ще действа в централата на самия клуб, съобщи Greek City Times.

Мицотакис обяви решението си след обща среща с президента на УЕФА Александър Чеферин, министрите в кабинета и собствениците на футболните клубове Олимпиакос, Панатинайкос, АЕК и ПАОК.

"Фенклубовете ще бъдат затворени. Всеки отбор ще има само един, който ще упражнява дейността си в рамките на клуба", уточни гръцкия министър-председател.

Влизането през вратите на стадиона, използвани от организирани фенове, вече ще е под юрисдикцията на полицията, която ще има право да извършва проверки, когато счете за необходимо.

Премиерът изрази надежда, че гръцката държава няма да бъде принудена да задейства крайната мярка, която ще бъде временно изключване на гръцките отбори от европейските футболни клубни състезания, отбелязвайки, че собствениците на футболни отбори са имали задължение преди всичко да защитят своите инвестиции.

Мицотакис каза, че е сигурен, че извършителите на убийството на Михалис Кацурис преди мача АЕК – Динамо Загреб ще бъдат открити.

Беше подчертан и пропускът на полицията да позволи организираното пристигане в Атина на хърватските хулигани, които започнаха жестоките инциденти пред стадиона на АЕК в Неа Филаделфия. Президентът на УЕФА Александър Чеферин от своя страна изрази увереност, че подобни инциденти на насилие от страна на клубни привърженици, довели до смъртта на Михалис в Неа Филаделфия, няма да се повторят.

„Говорих много пъти с гръцкия премиер, открито и със самокритика, и знаем какво трябва да направим“, каза Чеферин и нарече насилието от страна на феновете „рака на футбола“.

"Тези хора не са привърженици. Те използват футбола за своите идеи", отбеляза президентът на УЕФА и добави, че "ще направим повече, за да се справим с този феномен".