Помощник треньорът на Истанбул Башакшехир Пиер Уебо, който бе обект на расистки коментар от четвъртия съдия, довело до напускането на терена от ПСЖ и неговия отбор, заяви, че 8 декември ще бъде запомнен в битката срещу расизма.

12 снимки

Мачът от Шампионската лига в Париж във вторник бе преустановен след 13 минути заради конфликт на тъчлинията поради червен картон за Уебо, като бе подновен ден по-късно с нов четвърти съдия. Уебо, бивш камерунски национал, заяви, че четвъртият рефер от Румъния Себастиан Колтеску проявил неуважение към него, казвайки му „онзи черния“, когато сигнализирал на главния арбитър да го изгони заради протест след съдийско решение.

„Денят 8 декември ще бъде запомнен. Беше труден ден, много труден. Видях се с личния лекар, който ми предписа хапчета, защото не можех да мигна. Не искам хората да се концентрират върху мен…ще бъде срамно, ако бъда запомнен с това. Срам ме е, ако трябва да бъда честен. Тези 2-3 дни бяха най-трудните в кариерата ми“, заяви 38-годишният в интервю за BBC Sport.

Играчите и нова съдийска бригада коленичиха преди подновяването на двубоя в сряда, спечелен от ПСЖ с 5:1, а Уебо сподели, че повече такива действия ще принудят УЕФА да взима по-стриктни мерки в борбата срещу расизма.

Европейската футболна централа заяви по-рано, че ще разследва детайлно случилото се.

„Можете ли да си представите, ако има 2-3-4 такива двубоя, които спират заради подобно нещо? Мисля, че УЕФА ще вземе мерки. Ние показахме, че ще го направим. Не съдията ще спре мача, а играчите. Мисля, че най-важното нещо е солидарността с футболистит. Това какво послание изпращаме на света“, завърши камерунският асистент на Истанбул ББ.