Датата 25 януари може да се струва като обикновен ден на повечето хора, но за спортните фенове този ден със сигурност е по-специален. Защото на този ден през годините на бял свят са се появили редица големи имена в спорта. 

Нека започнем от футбола. Един от символите на Барса Шави Ернандес е проплакал на тази дата преди цели 38 години. Преди да напусне в посока арабския свят, той се превърна в най-добрия халф на съвремието си, извоюва рекорден брой титли с каталунците - 28, ако трябва да сме конкретни, и изографиса името си със златни букви в историята на клуба. 

Той си тръгна от "Камп Ноу" по перфектния начин - извоювайки требъл в последния си сезон и вдигайки трофея от Шампионската ига в последния си мач. И на 35 години си тръгна, за да даде път на следващите звезди в синьо и червено. 

Но не е само той. Велика фигура като Еузебио също се е появил на бял свят в Мозамбик преди 76 години. Макар да почина преди четири години, той остави дълбока диря в световния футбол с екипите на Бенфика и Португалия, а с лисабонските "орли" гостува в София в незабравими мачове с Левски на Гунди. 

На 25 януари 51-та си годишнина празнува и една друга легендарна фигура - Давид Жинола. Обичан и мразен, той остави дълбока диря в световния футбол. А и в сърцата на българските фенове. 

Смело може да се каже, че ако не беше една негова грешка, може би никога нямаше да изживеем великия фурор първо от "Парк де Пренс" на 17 ноември 1993 г., после и от лудото американско лято година след това. 

Жинола беше човекът, който сбърка фатално в последната минута на световната квалификация в Париж, след което позволи на Емил Кременлиев, Златко Янков и Любо Пенев да развият атаката, стигнала до Емил Костадинов и завършила с мощния му шут под гредата на Бернар Лама и превърнал се в исторически за българския футбол. 

Да не забравяме и Робиньо, който също празнува днес, ставайки вече на 34 години. Бившият бразилски национал е един от малцината, които могат да се похвалят с постижението от 100 мача за може би най-силния национален отбор в исторически план. 

Макар кариерата му вече да е в своя залез, да играе само за тлъсти пачки в Турция, да е обвиняем по дело за изнасилване в Италия и да е минал зенита си отдавна, едно време той беше сред най-обещаващите и талантливи нападатели в Европа, а престоите му в грандове като Реал Мадрид, Манчестър Сити и Милан само го доказва. 

Но не само футболът се е сдобил с големи личности на 25 януари. В световен план говорим за колоездача Денис Меншов, спечелил Джирото и Вуелтата, за бившия рекордьор на 100 метра спринт в леката атлетика Тим Монтгомъри, а в български за баскетболиста Йордан Бозов, който макар и вече на 39 години, продължава да е сред най-добрите у нас.