Говорителят на Роман Абрамович потвърди, че руският олигарх, който е собственик на Челси, е бил отровен по-рано този месец, пише Би Би Си. Той е получил симптоми на предполагаемо отравяне по време на мирните преговори на границата между Украйна и Беларус, стана ясно вчера. Съобщава се още, че олигархът, който вече е възстановен, е имал възпалени очи и лющена кожа. Твърди се, че са засегнати и двама украински мирни преговарящи.

Неназован американски служител, цитиран от Ройтерс, заяви, че разузнаването предполага, че симптомите на мъжете се дължат на "екологични" фактори, а не на отравяне. Това обаче беше категорично отхвърлено от сайта за разследваща журналистика Bellingcat.

"Г-н Абрамович и преговарящите са имали симптоми, "съответстващи на отравяне с химически оръжия". И никой от тях не е консумирал нищо друго, освен шоколад и вода", пише Bellingcat .

Специалисти по химически оръжия са проучили този случай и са стигнали до заключението, че  става дума за умишлено използване на химичен агент. Заключението е, че някой е искал да изпрати предупреждение до участващите в мирните преговори, защото това не е смъртоносна доза.