След 15 месеца разследване аржентинският съд повдигна обвинения за смъртта на Диего Марадона. Футболната легенда почина на 25 ноември 2020 г. от сърдечна недостатъчност и белодробен оток. 
 
Обвинените са доктор Леополдо Луке, психиатърът Агустина Косачов и още шестима медицински и здравни работници. Те са обвинени в непредумишлено убийство, а присъдите им могат да бъдат от 5 до 25 години затвор.
 
Сред другите обвиняеми са психологът Карлос Диас, Нанси Форлини, здравният координатор Мариано Перони и медицинските сестри Рикардон Алмирон и Дахиана Мадрид.
 
Според прокурорите от събраните в разследването материали се вижда, че подсъдимите са "действали небрежно и безразсъдно, което увеличава рисковете за пациента до установяване на фатално събитие, което е можело да бъде избегнато".
 
Обвинителният акт е събран на 29 страници, а прокурорите говорят и за "небрежност и сериозни пропуски в лечението му“. Работата на медицинския екип, който следи за състоянието на Марадона е "безразсъдна, небрежна и повърхностна", се посочва в обвинението, добавяйки, че задълженията и отговорностите са били нарушени и поведението им е било вредно за здравето на пациента.
 
Очаква се в следващите дни да бъде определена дата на същинския процес.