Бившият национал на Португалия Кощиня изрази възхищение от сънародника си Кристиано Роналдо. Според него е невъзможно да не го обичаш - освен ако не му завиждаш. 
 
"Знам как той работи през годините, за да стане най-добрият и като португалец се гордея с него. Не седи и не очаква, че всичко ще му дойде в ръцете. Той търси възможности да стане по-силен. Когато чуе някой да каже, че в другия отбор има някой по-добър от него, той се стреми да докаже на терена кой всъщност е най-добрият. Освен това е скромен човек и се радвам за всичките му успехи", обясни пред Goal.com Кощиня, който игра с Роналдо на Евро 2004 и на Мондиал 2006.
 
Той си спомня момент от една тренировка на Реал Мадрид преди полуфинала в Шампионската лига срещу Байерн Мюнхен през 2012 година. Кощиня е в испанската столица по покана на бившия си мениджър в Порто Жозе Моуриньо.
 
„Играчите тренираха удари към вратата и Роналдо пропусна веднъж от 20 опита. Повечето от другите направиха между шест и десет пропуска. Но когато Кристиано не вкара, всички започнаха да се шегуват и това много го разстрои. 
 
След тренировката взе мрежата с топки и дълго опитваше удари към вратата. Той искаше да вкара 20 от 20. Колко играчи са способни на това?! Толкова е концентриран върху работата си, че не приема дори една грешка, особено когато започнат да се шегуват за това. Изключителен човек и футболист.
 
Това показва неговия характер. Той не си позволява дори едно подхлъзване. Много е важно. Хората виждат как той е разстроен на терена поради лош пас или неуспешен изстрел към вратата, но го разбират погрешно. Той просто има този характер", обясни Кощиня.