Отборът на Португалия сломи Босна и Херцеговина с 3:0 в мач от квалификациите за UEFA EURO 2024.  Попаденията за домакините вкараха Бернардо Силва (44') и Бруно Фернандеш (77', 90+2').

Така "мореплавателите" продължават своята доминация в Група J като не само са спечелили трите си срещи, а не са и допуснали гол в тях. Босна и Херцаговина към момента заема четвъртото място с 3 точки след три мача.


бта
37 снимки

Португалия пое контрол над топката още от старта на срещата, но това не помогна на "мореплавателите" да стигнат до нещо по-опасно пред вратата на Ибрахим Шехич през първите десетина минути. В 14-ата минута Жоао Феликс опита да пробие защитата на гостите, а след това и Роналдо пробва да овладее топката в наказателното на Босна и Херцеговина, но и двете ситуации не доведоха до удар към вратата на Шехич.

В 21-ата минута пък домакините получиха два шанса да изпълнят ъглов удар, но отново не успяха да стигнат до голово положение. Секунди след това Босна и Херцеговина контраатакува и бе близо до гола. Само прекрасната намеса на Диого Коща извади топката от сглобката и остави нулевото равенство.

Две минути след това Кристиано Роналдо се извиси във въздуха и прати топката в мрежата на гостите с глава от близко разстояние. Радостта на португалците обаче продължи кратко, тъй като прозвуча сигнал за засада, а след това попадението бе отменено.

Босна и Херцеговина започна да играе по-уверено и по-често да поглежда към вратата на "мореплавателите". В 37-ата минута Жоао Феликс получи дълъг пас, а след комбинация с Роналдо, той отправи изстрел към Шехич. Стражът на гостите се справи и изби.

Две минути преди края на първото полувреме Бернардо Силва бе изведен по левия фланг. Той опита да намери Кристиано Роналдо с високо центриране, но защитата на гостите се справи и изчисти. 

В 44-ата минута Португалия стигна до гола след страхотна комбинация. Кристиано Роналдо увлече двама футболисти и успя, падайки, да подаде към Бруно Фернандеш. Той пък на свой ред пусна извеждащ пас към Бернардо Силва. Футболистът на Манчестър Сити копна топката покрай стража на гостите и така я прати в мрежата за - 1:0.

Второто полувреме започна с по-ниско темпо, а топката бе притежавана повече от състава на Босна и Херцеговина. Гостите на няколко пъти опитаха центрирания и дори изстрели, като един от тях беше в 58-ата минута. Стражът на Португалия се справи, а след това започна контраатака, от която Кристиано Роналдо не успя да се възползва, тъй като още веднъж бе спрян чудесно от Анел Ахедходжич.

Бруно Фернандеш бе близо до втория гол след хубав пробив на Кристиано Роналдо отляво. Той прати центриране в наказателното, а топката бе свалена към Бруно. Халфът я спря на гърди и опита изстрел, който обаче бе блокиран. Португалците имаха и претенции за дузпа след сблъсъка между Бруно Фернандеш и защитник на гостите, но играта продължи.

Минута по-късно обаче Бруно Фернандеш бе на точното място в точното време, за да прати топката във вратата на Босна и Херцеговина. Ключова роля за попадението изигра Рубен Невеш, който прати страхотно центриране в наказателното на гостите, а там халфът на Манчестъ Юнайтед налетя топката и с глава я прати в мрежата за 2:0.

Две минути преди края на редовното време Диого Жота направи фрапантен пропуск. Той получи от Кристиано Роналдо и остана на почти опразнена врата, като му остана само да добави топката в мрежата. Това обаче не се случи, защото ударът му бе изваден от Ибрахим Шехич.

Секунди преди края на редовното време Саид Хамулич опита да изненада Диого Коща с изстрел от границата на пеналтерията. Португалският страж обаче показа страхотен рефлекс и успя да избие топката. 

В добавеното време Бруно Фернандеш бе оставен сам на ръба на наказателното поле на гостите и шутира, след като си спря топката на гърди. Тя прониза мрежата на Босна и Херцеговина за трети път в срещата.

FT / Португалия - Босна и Херцеговина 3:0

1:0 Бернардо Силва 44'

2:0 Бруно Фернандеш 77'

3:0 Бруно Фернандеш 90+2'

Съставите на двата отбора:

ПОРТУГАЛИЯ: 22. Диого Коща, 14. Антонио Силва, 4. Рубен Диаш, 13. Данило Перейра, 20. Жоао Кансело, 10. Бернардо Силва, 6. Жоао Палиня, 8. Бруно Фернандеш, 5. Рафаел Герейро, 11. Жоао Феликс, 7. Кристиано Роналдо

Селекционер: Роберто Мартинес

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА: 12. Ибрахим Шехич, 3. Адриан Баришич, 5. Саед Колашинац, 6. Синиша Саничанин, 16. Анел Ахедходжич, 21. Амар Дедич, 13. Гойко Цимирот, 18. Амир Хаджиахметович, 10. Миралем Пянич, 11. Един Джеко, 20. Мирослав Стеванович

Селекционер: Фарук Хаджибегич