Асоциацията на професионалните футболисти (ПФА) и Международният профсъюз на играчите ФИФПро поискаха пробно въвеждане на временна смяна по време на мач при контузии на главата.
 
Международният борд за футболните правила (ИФАБ) даде разрешение през декември миналата година за допълнителна постоянна смяна по време на мач при удар в главата и новото правило бе въведено във Висшата лига на Англия.
 
От ПФА и ФИФПро настояват и за временни смени на футболистите, които след удар в областта на главата получават медицинска помощ и лекарите преценяват какво е състоянието им.
 
В случай, че няма сериозни наранявания, играчът ще има правото да се завърне на терена. Така медицинските щабове няма да бъдат притискани от времето да преценяват възможно най-бързо състоянието на пострадал футболист, така че тимът да не играе с човек по-малко.
 
„След въвеждане на смяната при сътресение, видяхме няколко инцидента, при които новото правило не се използва адекватно и това застрашава здравето на футболистите. Настояваме за въвеждане пробно на временна смяна при удар в главата, докато бъде преценено състоянието на играча", се казва в писмото на ПФА и ФИФПро.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.