Случаят с убийството на гръцкия 29-годишния фен на АЕК Михалис Кацулисв Атина в понеделник, 7 август, стигна до развръзка: задържани вече са петима основни заподозрени, сред които и много известен скандалджия, гръцки фен на ПАО, съобщи "Етнос".

Доказателствата по делото обаче потвърждават изобличителни грешки от страна на полицията. Видео, публикувано от националната телевизия ERT, показва фенове на Динамо Загреб с палки, ножове и други палки, които се движат необезпокоявани по улиците, а полицията ги наблюдава от разстояние.

Вижда се и как феновете на АЕК бягат, докато по тях се хвърлят факли и други предмети. Хърватските хулигани ги преследват упорито. Вижда се как 8 минути по-рано те пристигат на мястото на инцидента, трошат всичко, което им попадне, и бият хората. От петимата мъже, които се водят заподозрени до момента, един е хърватин, един албанец и трима гърци.

При задържането у двамата чужденци са открити сгъваеми ножове, по които е имало кръв, и те веднага са били отделени от останалите арестувани като заподозрени за убийството. Двама от гърците са организирани фенове на гръцки отбор и са с тежки криминални досиета.

Единият е на 27 години и е добре известен на полицията, тъй като е арестуван 4 пъти: първо през 2018 г. заедно с още 10-15 души за нападение с лост в магазин в Петралона, след това два пъти през 2019 г., когато ограби човек с нож, докато минаваше през Илион, а след това е арестуван с нож в Петруполи през 2021 г. Срещу него има заведено дело за палеж, експлозия, опасна телесна повреда, увреждане на чуждо имущество и грабеж. Той е арестуван и задържан, но по-късо е пуснат условно. През 2022 г. името му отново се появява в преписка за престъпна организация, ръководена от жена, организирала набези, кражби и нападения. Мъжът е освободен в очакване на делото, което беше отложено преди няколко месеца.

Този заподозрян е идентифициран като основен виден фен на гръцкия отбор ПАО. Хулигани от ПАО се срещнаха с размирниците от Динамо Загреб и слязоха в квартал "Неа Филаделфия", където се разигра убийственото шествие. Вторият основен заподозрян също е грък, на 27 години, арестуван през февруари 2022 г. за участие в инциденти със спортно насилие.

Издирва се третият основен заподозрян грък. Той обаче е разпознат от негови публикации в социалните мрежи, в които заявява присъствието и участието си в боя. Преди полицията да стигне до идентифицирането на заподозрените, повече от 100 привърженици на хърватския тим бяха задържани. Всички те вече са освободени, но очаква се да пледират пред прокуратурата за общо 10 присъди.

Изказвания на присъстващи по време на събитията подчертават категоричното неправилно справяне със ситуацията. Специален охранител на полицията даде особено красноречиви показания за събитията и секундите, довели до кървавия инцидент.

Офицерът разкри, че на силите на мястото на събитията е наредено изрично да не се намесват, докато не пристигнат подкрепления - грешка, която се оказва фатална. „Ние влязохме зад лицата и ги проследихме на разстояние 50 метра. След това хората се преместиха на улица „Лефкис“, а ние, следвайки разпореждането на отдела за сигурност, останахме на мястото, изпращайки снимка и чакайки подкрепление, “, каза анонимният служител.

В преразказа си на събитията той обяснява, че хулиганите се нахвърлили върху феновете край стадиона, а на полицията било позволено да се намеси едва след пристигането на още 30 спецохрани, в 23:15 часа. Очевидец разказва за кървавата нощ в квартал "Неа Филаделфия".

"Не мога да повярвам, че оцелях. Дойдоха тук да убиват, а аз съм жив само по чудо", започва изповедта си гъркът.

Той разкри, че е бил нападнат от хулигани на метри от мястото, където Михалис е получил смъртоносната рана. "Отидох да взема два билета за мача. Започнаха да тичат към нас. Бяха с маски на лицата. Удариха ме толкова силно, че припаднах. Носеха лостове и палки", разказва фенът на АЕК, който има има наранявания по краката и 10 шева на главата.

"Щом си спомня онази нощ, веднага ме побиват тръпки. Това насилие трябва да спре. Гърция като люлка на цивилизацията не заслужава такива сцени. Как им разрешиха да дойдат тук?", пита отчаян фен.

Свидетелят на ужаса познавал и убития Михалис. "Той беше страхотен човек. Искам да изкажа най-дълбоките си съболезнования на семейството му. Ще го помня, докато съм жив."

Днес е погребението на Михалис.