Ветеранът Клаудио Писаро се превърна в герой за Перу, след като донесе победата за своята родина с 1:0 над Венецуела във втория мач на двата тима на Копа Америка.

По този начин момчетата на Рикардо Гарека запазиха шансове за място на четвъртфиналите, а на практика тотално обърка сметките в група С, където преди последните мачове и четирите отбора имат по 3 точки.

Перу претърпя болезнена загуба в първия си двубой, след като Бразилия реализира победен гол за 2:1 в добавеното време на двубоя.

Срещу Венецуела перуанците играха повече от час с човек повече, след като левият бек на съперника Фернандо Аморебиета бе изгонен с червен картон за нарушение срещу Паоло Гереро в 29-ата минута.

Дълго време обаче Перу не успяваше да стигне до гол, въпреки надмощието си. Това все пак стана в 72-ата минута, когато 36-годишният Писаро, заместил Джеферсън Фарфан в титулярния състав, донесе огромната радост за своите сънародници.

Писаро се възползва от отличен пас на Гереро и от близко разстояние нямаше проблеми да реализира своя 20-и гол с националната фланелка. По този начин Писаро се изравни начело на голмайсторската листа на Перу рамо до рамо с бившия футболист на Нюкасъл Нолберто Солано.

В решителните мачове Перу играе срещу Колумбия, а Венецуела среща Бразилия.