Мачовете на националните отбори на Израел през предстоящата седмица най-вероятно ще бъдат отложени. Причината е обявеното извънредно положение в страната заради войната в Обетованата земя. Вчера палестинската военна организация „Хамас“ започна война срещу Израел, навлизайки в територията на страната и изстрелвайки над 5000 ракети. Има пленени множество израелски граждани. Израелската държава отговори с въздушни удари по 21 палестински цели в Ивицата Газа. Вътрешното командване на Израел постави оранжев код за опасност за голяма част от пустинята Негев.
 
На 12 октомври израелците трябваше да приемат Швейцария в квалификация за Евро 2024. В същия ден младежкият тим трябваше да домакинства на Естония в евроквалификация, а пет дни по-късно да приеме и Германия. Българските младежки национали са в същата група, но визитата им в Израел е насрочена за догодина.
 
Мачовете от израелското футболно първенство, които трябваше да се играят през този уикенд, бяха отложени. На всички чуждестранни футболисти е позволено да напуснат страната. Не е ясно колко от тях са успели да сторят това, тъй като множество авиокомпания отмениха полетите си до Израел. Както е известно, рано тази сутрин българският правителствен самолет отлетя за Тел Авив, където да натовари наши сънародници. В местния Апоел Беер Шева играе Йоан Стоянов, който от близо 20 години живее със семейството си в Израел.