Нима дойде мигът да забравим за колоритния футболен персонаж Жулиен Фобер? За медиите в Испания отговорът гласи: категорично не! Там още помнят французина, който ще си остане в историята като едно от най-странните попълнения на Реал Мадрид за всички времена. На Иберийския полуостров отразиха подобаващо факта, че 34-годишният ветеран все още е на футболната карта и не смята да спира.

Националът на Мартиника записа дебют за своя 9-и клуб в кариерата си – индонезийския Борнео. Това се случи при нулевото реми между отбора от третия по големина остров на планетата и Сривиджая в откриващия кръг на местния шампионат.

„Дойдох в Индонезия, защото тук болшинството хора са мюсюлмани, какъвто съм и аз”, коментира Фобер при пристигането си. „Имам амбициите да вкарам Борнео в топ 3 на първенството. Сменям толкова често отборите си, защото искам да опознавам чужди култури. Не търся изкупление. Дойдох, за да опозная индонезийския футбол и не съжалявам за това си решение. Най-лошото е да живееш в съжаление. Може би взимам решения, които хората не разбират напълно, но го правя с цялото си сърце”, каза още той пред медиите в Индонезия.

Действително кариерата на футболиста, който има и един мач за мъжкия тим на Франция, е меко казано колоритна. Той се е състезавал още в Турция, Шотландия и Финландия. Без съмнение престоят в Реал Мадрид е върхът в това отношение, колкото и изненадващ да бе трансферът.

През януари 2009 година тогавашният наставник на „белия балет” Хуанде Рамос лично настоява за привличането на Фобер. В тази връзка клубът прави всичко възможно – на Уест Хем са платени 1,5 милиона паунда за 6-месечния наем, като в споразумението фигурира и опция за откупуване, при която автоматично Фобер ще получи 3-годишен договор с „кралете”.

За жалост, историята не се развива добре за десния бек. За Реал той има точно 2 мача или по-точно казано – 54 минути футбол на терена. Взаимоотношенията му с Хуанде Рамос бързо се влошават и треньорът сваля всякакво доверие от Фобер. За капак играчът пропуска погрешка една от тренировките на мадридчани, смятайки, че всъщност отборът има почивен ден.

Върхът обаче идва в мач срещу Виляреал, в който Фобер прекарва известно време в загрявка край пейката, но в крайна сметка не влиза в игра. Тогава французинът заема обратно мястото си на скамейката и не след дълго се унася и заспива. Кадрите бързо обикалят Испания и впоследствие целия свят. До ден днешен Фообер поддържа тезата, че няма нищо вярно в твърденията. „В Испания телевизионните камери и фотографите в течение на 90 минути се фокусират върху скамейките. Ако направиш нещо грешно, историята винаги се раздухва. Единственото, което сторих, бе, че затворих очи и си поех дълбоко въздух в течение на десетина секунди”, заяви играчът в своя защита преди време.

Договорът на Фобер с Борнео е за 1 година с опция за още 12 месеца. Амбициите на футболиста обаче не спират дотук, защото той има планове да се впусне и в треньорството.