Португалският хакер Руи Пинто, създател на уебсайта Football Leaks, публикувал данни, които разтърсиха европейския футбол, беше осъден от съд в Париж и получи условна присъда от шест месеца затвор.

Пинто прие присъдата за незаконен достъп до информация на ръководители на Пари Сен Жермен, съобщиха френските медии. Той беше осъден да плати едно евро обезщетение на клуба, който заведе гражданско дело, както и 4000 евро (4360 долара) за съдебните разноски.

35-годишният португалец е изразил желание да сътрудничи на правосъдните органи в Европа и финансовата прокуратура на Франция. Решението на съда в Париж последва присъдата на Руи Пинто от септември в лисабонски съд за девет други престъпления. По това дело той получи условна присъда от четири години затвор.

По време на процеса в Париж Пинто призна, че е извличал незаконно данни от пощенските кутии, принадлежащи на финансовия директор на Пари Сен Жермен, заместник генералния мениджър и асистента на генералния мениджър между 2015-а и 2019 година, пише вестник Le Parisien.

„Приемам фактите, в които съм обвинен. Не виждам защо трябва да удължаваме повече процеса“, заяви Руи Пинто.

След ареста си той прекара 18 месеца в предварителен арест в Лисабон, включително седем месеца в изолация, преди да бъде освободен, след като започна да сътрудничи на португалската полиция и влезе в програма за защита на свидетелите.

Още през 2015 година, когато беше екстрадиран от Унгария в Португалия, за да бъде съден, Пинто е бил готов да влезе в програма за защита на свидетелите във Франция, твърдят адвокатите му.

Руи Пинто получи амнистия за десетки други престъпления като част от по-широк правителствен указ за помилване на по-леки престъпления, които белязаха посещението на папа Франциск в Португалия през миналия месец.

Във второ дело срещу Пинто, което все още предстои да бъде гледано, португалските прокурори го обвиняват в 377 престъпления, свързани с хакерство.