Бразилската футболна звезда Даниел Алвеш бе осъден на 4 и половина години затвор, след като бе признат за виновен по обвинение за изнасилване.

„Жертвата не е дала своето съгласие и има доказателства, че е било извършено изнасилване“, произнесе се днес съдът в Барселона.

Присъдата бе произнесена тази сутрин в присъствието на Алвеш.

Престъплението е било извършено в нощен клуб в Барселона на 30 декември 2022-а година. Алвеш отричаше обвинението, но той на няколко пъти смени версията си, като първо твърдеше, че никога не е виждал жертвата, а след това, че сексуалният акт е бил по взаимно съгласие.

Алвеш прекара в ареста малко повече от година до приключване на делото, тъй като съдът прецени, че има опасност от укриване. Футболистът може да обжалва присъдата пред апелативния съд, като максималното наказание за това деяние е 12 години зад решетките.

40-годишният бразилец е един от най-декорираните играчи в историята на футбола. Той е шесткратен шампион на Испания с Барселона, като с каталунците е печелил още три пъти Шампионската лига, четири пъти Купата на Испания, четири пъти Суперкупата на страната, три пъти Суперкупата на Европа и три пъти Световното клубно първенство. Алвеш стана шампион на Италия с Ювентус и двукратен шампион на Франция с Пари Сен Жермен а с Бразилия два пъти печели Копа Америка.

Алвеш има общо 43 трофея в кариерата си, като по този показател изостава единствено от Лионел Меси.