Процентът на мачовете с продължителност от 100 или повече минути в 20-е европейските футболни лиги се е увеличил повече от два пъти в първите кръгове на този сезон в сравнение с миналия сезон, сочи проучване.

Съдиите по света сега следват нова директива за по-точно изчисляване на времето, загубено за спирания на играта, като празнуване на голове и смени.

Докладът на УЕФА за европейски клубни таланти и състезателна среда, който ще бъде публикуван днес, установи, че броят на мачовете в началните два кръга на най-добрите шампионати на Европа, продължаващи 100 минути или повече, се е повишил до над 43 процента, в сравнение с 20 процента за целия минал сезон.

Ходът за справяне със загубата на игрово време беше въведен за първи път от ФИФА на миналогодишното Световно първенство за мъже в Катар, а Международният борд на футболната асоциация, обяви през март, че елитните шампиони по света трябва да следват същия подход.

Шефът на отдел футболното развитие на УЕФА Звонимир Бобан наскоро определи новата директива като "абсурдна" и обеща, че тя няма да бъде приложена в Шампионската лига този сезон.

Новият доклад на УЕФА установи, че 139 мача в първите два кръга на 20-е първенства на Европа са продължили 100 минути или повече, в сравнение с 83 в същия период през миналия сезон, и че средно един двубой продължава 100,2 минути, в сравнение с 97,7 минути през изминалата кампания.

Само една от 20-е най-добри лиги на Стария континент, Турската Суперлига, имаше средно повече от 100 минути през миналия сезон, като Висшата лига записа средно 98,5 минути през 2022/2023.

Шефът на реферите на ФИФА Пиерлуиджи Колина похвали състезанията по света за приемането на новата директива.

"Тази препоръка не засяга благосъстоянието на играчите, а просто компенсира времето, което е било загубено", коментира той миналия месец.

Колина посочи, че в плейофния кръг на европейските клубни турнири на УЕФА този сезон средното дадено допълнително време е 10 минути в Шампионската лига, 9.12 в Лига Европа и 10.8 минути в Лигата на конференциите.

"Разбирам, че всякакви реформи в Правилата на играта или просто в тяхното тълкуване, както е в случая, може да се гледат със скептицизъм от някои, но, както беше в случая с въвеждането на системата за видеоповторение ВАР, когато мерките са в защита на футбола, в крайна сметка те се приемат", каза още Колина.

 

БТА / Автор: Ива Кръстева