Маурисио Почетино официално бе представен като новия селекционер на националния отбор по футбол на САЩ, съобщиха от федерацията във вторник. Както е известно, американците се разделиха с бившия си треньор Грег Берхалтер през юли, след като тимът отпаднаха от Копа Америка на родна земя още в груповата фаза.

52-годишният Почетино бе свързван още с работата като селекционер на Англия след уволнението си от Челси след края на миналия сезон, но реши да поеме тима на САЩ. Аржентинецът се очаква да бъде ключова фигура за отбора през следващите няколко години, тъй като Съединените щати, заедно с Канада и Мексико, са домакини на Световното първенство през 2026-а година.

Той е вторият бивш мениджър на Челси, който поема националния отбор на САЩ през последните месеци, след като Ема Хейс застана на същия пост, но в женския тим и това доведе до незабавен успех със спечелен златен медал на Олимпиадата в Париж.

„Маурисио е роден победител с дълбока страст към развитието на играчите и доказана способност да изгражда сплотени и конкурентни отбори“, каза спортният директор на американската сокър асоциация Мат Крокър.

„Неговият опит говори сам за себе си и съм уверен, че той е правилният избор да впрегне огромния потенциал в нашия талантлив отбор. Ние сме развълнувани да имаме Маурисио при нас и сме готови да се впуснем в това вълнуващо пътуване, за да постигнем успех на световната сцена“, допълни Крокър.