Доскорошният старши треньор на Лудогорец (Разград) Валдас Дамбраускас беше назначен днес за наставник на хърватския Хайдук (Сплит), съобщиха медиите в страната. Договорът на литовеца е до юни 2024-а година.

Негови помощници ще бъдат Мариус Скиндерис и Юстинас Гасиунас. Първият беше с него и в Разград, а вторият влиза сега като треньор на вратарите.

Преди няколко дни Хайдук (Сплит) се раздели с шведския си треньор Йенс Густафсон, а след напускането му доста имена се завъртяха. До последно се смяташе, че фаворит номер 1 е националният селекционер на Словения Матиаж Кек, който има опит в Хърватия с отбора на Риека. Друго име, което беше поставено по-скоро за пълнеж и за да бъде презентиран в бъдеще, е това на Игор Ангеловски- селекционерът на Република Северна Македония на завършилото това лято Евро 2020.

Но предвид факта, че спортен директор на Хайдук (Сплит) е също литовец- Миндаугас Николичюс, назначението на Дамбраускас изглежда е било предопределено.

"Валдас Дамбраускас е треньор, който през кариерата си е ръководил много добре организирани и успешни отбори, които надгражда с треньорските си познания. Убеден съм, че ще ни донесе нова енергия и че със своите знания и опит ще допринесе за подобряване на качеството във всички сегменти на футболната игра. Това е профилът на треньора, който се стреми преди всичко да изгради положителна връзка с целия отбор, което считаме за основна предпоставка за успех", обясни литовският шеф на белите от Сплит. Преди да дойде в Разград, Дамбраускас беше начело на приятната изненада на миналия шампионат в Хърватия НК Горица (Велика Горица).

Традиционният клуб номер 1 на региона Далмация отдавна е загубил идентичността си. Постоянни смени на президенти и треньори-чужденци го свалиха от претендентското място и в момента те спорят за 4-ото с Локомотива (Загреб).