Бившият централен нападател Джон ван 'т Шип официално беше назначен днес за нов старши треньор на Аякс с договор до края на сезона. След това той ще стане част от техническото управление на отбора, съобщиха от клуба.

Грандът от Амстердам, смятан за един от фундаменталните отбори за развитието на футбола в Европа въобще, падна през седмицата с 2:5 от ПСВ Айндховен и се закотви на последното 18-о място в Ередивизи само с 5 точки, на 2 от Утрехт.

Тимът уволни преди седмици Морис Стейн и към момента тренировките води бившия футболист и временен наставник Хедвигес Мадуро. Любопитното е, че отборът няма победа от 24-и август насам, когато в квалификациите в Лига Европа срази българския шампион Лудогорец с 4:1.

Ван’т Шип, който има 41 мача и 2 гола за националния отбор на Нидерландия, ще бъде представен днес и пред отбора, а след това и пред медиите. Негов помощник ще бъде австралиецът Михалис Вълканис, с когото двамата са работили заедно в Мелбърн Сити. Очакванията са Хедвигес Мадуро да остане като помощник в щаба на новия треньор, а Саид Бакати също ще запази мястото си.

Кариерата на Ван’т Шип като треньор е сериозно свързана с Аякс, защото именно в академията на клуба започва да работи след края на кариерата си на терена. Бил е наставник и на втория отбор, както и помощник на представителния. Последната му месторабота беше националния отбор на Гърция, откъдето беше уволнен през 2021-а година.